Frank Verbruggen over anonieme slachtoffers Ivo Poppe

Prof. dr. Frank Verbruggen

In Het Nieuwsblad van 16 januari 2017 wordt professor Frank Verbruggen geïnterviewd over de assisenzaak tegen verpleegkundige Ivo Poppe, die ervan wordt beschulidgd minstens tien bejaarden te hebben vermoord. Bij vier van de tien slachtoffers kon het gerecht de identiteit echter niet achterhalen, maar dat is geen argument om de man niet te vervolgen, aldus de professor.

"De identiteit van het slachtoffer maakt geen deel uit van het misdrijf. Het is ongebruikelijk dat de naam niet bekend is, maar het is geen vereiste om een dader te veroordelen. “Processen met onbekende slachtoffers kwamen in het verleden al vaker voor als het om oorlogsmisdadigers ging. Op het Joegoslaviëtribunaal bijvoorbeeld zijn verschillende mensen veroordeeld voor massamoorden, zonder dat alle slachtoffers bij naam genoemd werden. En bij ons is begin vorig jaar een teruggekeerde Syriëstrijder veroordeeld voor terroristische moord op een niet-geïdentificeerde sjiiet in Syrië."

Als de identiteit van de slachtoffers toch wordt achterhaald, is het mogelijk dat ook hun nabestaanden zich burgerlijke partij zullen stellen. "Zelfs nabestaanden van de 'onbekende' slachtoffers kunnen dat", zegt professor Verbruggen. "Als ze vinden dat hun familielid door de aangehaalde feiten gestorven is, dan kunnen zij aanvoeren dat het om een van de vier 'anonieme' gevallen gaat."

Willy De Buck