Technologie en Recht 2024

Deze cyclus heeft geen open sessies

Verbreed je technologisch-wetenschappelijke kennis en bereid je voor op de digitale rechtspraktijk.

Ook het recht ontsnapt niet aan de impact van de razendsnelle technologische ontwikkelingen in onze maatschappij: blockchain, artificiële intelligentie, het Internet of Things, robotica, genetische manipulatie, nanotechnologie,enz. brengen uitdagingen mee waarop juristen mee een antwoord zullen moeten formuleren. Daarenboven is ook de beroepspraktijk van juristen onder invloed van digitale technologieën grondig aan het veranderen.

Om als jurist te functioneren in een hoogtechnologische maatschappij is meer vereist dan een grondige kennis van het recht. De zogenaamde ‘T-shaped laywer’ moet ook ‘soft skills’ en digitale vaardigheden hebben (of dit dan betekent dat juristen ook in staat moeten zijn om zelf te progammeren laten we voorlopig in het midden). Hij/zij moet kunnen omgaan met nieuwe technologieĂ«n en ethische dilemma’s, en moet in staat zijn te functioneren in interdisciplinaire teams.

Deze cursus beoogt daarom de wetenschappelijk-technologische basis van de jurist te verbreden, zodat hij/zij in staat is kritisch te reflecteren op technologische ontwikkelingen en hun maatschappelijke impact – met inbegrip van de invloed van die ontwikkelingen op het recht zelf – en in dialoog te treden met technische experten.

Meer concreet biedt de cursus inzicht in disruptieve technologische vernieuwingen, te beginnen met computertechnologie en het internet, over big data en datamining technieken, cybersecurity, blockchaintechnologie, artificiële intelligente en robotica, tot nano- en biotechnologie, genetica, en neurowetenschappen.

Telkens worden de nodige bouwstenen aangereikt door technische experten terzake, en is er ook aandacht voor de relevantie ervan voor het recht en de rechtspraktijk. De cursus biedt, met andere woorden, inzicht in “technologie voor en door juristen”, en beoogt op die manier bruggen te bouwen tussen juridisch en technisch geschoolde experts om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Inschrijvingsprijs:
U kan inschrijven voor de volledige opleidingsmodule 1 t.e.m. 5: 800 EUR
(in dit geval dient u op het inschrijvingsformulier alle modules aan te vinken)

U kan inschrijven per module:
- prijs module 1 (2 lesdata): 200 EUR
- prijs module 2 (4 lesdata): 300 EUR
- prijs module 3 (2 lesdata): 200 EUR
- prijs module 4 (2 lesdata): 200 EUR
- prijs module 5 (2 lesdata): 200 EUR
Erkenningen
  • OVB - Orde van Vlaamse Balies (wordt aangevraagd (niet voor inleidende les))
  • IBJ - Instituut voor bedrijfsjuristen (wordt aangevraagd (niet voor inleidende les))
  • ITAA (attest type B voor online opleiding)
Inhoudelijk verantwoordelijke
Prof. Dr. Georges Gielen (FirW) & Prof. Dr. Jan De Bruyne (FRC)
Contactgegevens
Congresservice Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen
016 32 75 82
De sessies van deze activiteit zijn voorbij

3A – Online privacy (les 8 - 18/04/2024 van 9:00 tot 11:00)

Het eerste college in deze module bespreekt recente uitdagingen op het vlak van online privacy en anonimisering (bv. ten gevolge van big data, web tracking, cookies, device fingerprinting
). Cruciale technische concepten uit het gegevensbeschermingsrecht – zoals het onderscheid tussen pseudonomisering en anonimisering, en ‘data-protection-by-design’ – worden toegelicht. Er wordt een overzicht gegeven van privacy engineering strategieĂ«n en anonimiseringstechnieken, en dieper ingegaan op netwerken voor anonieme communicatie (in het bijzonder het Tor-netwerk).

Lesgever: Prof. Dr. Kim Wuyts (KU Leuven - CW)

3B – Cybersecurity (les 9 - 25/04/2024 van 9:00 tot 11:00)

Gelet op het toenemende aantal wettelijke verplichtingen voor ondernemingen en publieke organisaties om de “noodzakelijke organisatorische, procedurele en technische maatregelen” te nemen voor het beveiligen van hun data en informaticasystemen (denk aan de AVGB en telecommunicatiewetgeving in Europa, of de Sarbanes-Oxley wetgeving en HIPAA in de VS), zoomt het tweede college van deze module in op informatie- en netwerkbeveiliging met bijzondere aandacht voor ‘security & identity management’ technologieĂ«n. In eerste instantie worden een aantal typevoorbeelden van bedreigingen (‘threats’) besproken, aan de hand van concrete illustraties (malware, ransomware, hacking, data leaks, phishing, denial-of-service attacks, enz.). Vervolgens worden de voornaamste eigenschappen of kwaliteiten van beveiligingstechnieken besproken: in eerste instantie de traditionele BIV-classificatie, wat staat voor ‘Beschikbaarheid’, ‘Integriteit’ en ‘Vertrouwelijkheid’ van informatie en systemen (in het Engels de ‘CIA Triad’, wat verwijst naar Confidentiality, Integrity, Availability). Maar ook ‘authenticity’, ‘accountability’, ‘non-repudiation’ en ‘reliability’ worden besproken, en de rol van deze eigenschappen bij cryptografie en authenticatieprocessen. Om de brug te maken naar Module 3 over blockchaintechnologie wordt kort uitgelegd hoe een elektronische handtekening (gebaseerd op asymmetrische cryptografie) werkt.

Lesgever: Prof. Dr. Frank Piessens (KU Leuven - CW)

Prijsinfo

Module 3:
200 EUR*, deze module omvat 2 lesdata, m.n. 18/04/2024 en 25/04/2024, telkens van 09:00 tot 11:00 uur.
* Prijs incl. het studiemateriaal en tijdelijke toegang tot Toledo
* Vrij van BTW volgens art44, § 2, 4° WBTW (Onderwijs)

KMO-portefeuille
- KMO erkenningsnummer : DV.O109252
Inhoudelijk verantwoordelijke
Prof. Dr. Georges Gielen (FirW) & Prof. Dr. Jan De Bruyne (FRC)
Contactgegevens
Congresservice Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen
016/32.75.82
Sessie info (programma, locatie..)
Datum
18 april 2024 (09:00 - 11:00)
Sessie
Technologie en Recht 2024 - Module 3: Privacy & securitytechnologieën (2 lessen: 18/04/2024 en 25/04/2024)
Auditorium/lokaal
Aula Vesalius
Locatie
Leuven
Wegbeschrijving

Andreas Vesaliusstraat 11, 3000 Leuven

De sessies van deze activiteit zijn voorbij

4A – Basisconcepten van blockchaintechnologie (les 10 - 02/05/2024 van 9:00 tot 11:00) 

In dit college wordt uitgelegd wat blockchain precies is – in een notendop, een universeel gedistribueerd grootboek waarbij gegevens (zoals financiĂ«le of logistieke transacties, eigendomsaktes of persoonlijke berichten) vastgelegd, versleuteld en gedeeld kunnen worden zonder centrale beheerder of intermediaire vertrouwenspersonen (‘trusted third parties’). De bekendste implementatie van de blockchain is Bitcoin, een vorm van cryptogeld. De karakteristieken, bouwstenen en varianten van blockchain worden nader bekeken. Zo wordt uitgelegd hoe asymmetrische (public/private key) cryptografie werkt, hashing, en time-stamping, en wat het onderscheid is tussen publieke (of permissionless), private (of permissioned) en hybride blockchains. De voor- en nadelen van het gebruik van blockchaintechnologie, ten opzichte van het gebruik van traditionele databanken, worden besproken.

Lesgever: Prof. Dr. Bart Preneel (KU Leuven - ESAT)

4B – Juridische toepassingen van blockchaintechnologie en smart contracts (les 11 - maandag 06/05/2024 van 14:00 tot 16:00, aula Pieter De Somer)

Voortbouwend op het vorige college gaan lesgevers uit de rechtspraktijk nader in op juridische aspecten van blockchain, enerzijds, en toepassingen van blockchain in de rechtspraktijk, anderzijds. Is bijvoorbeeld het opslaan van persoonsgegevens op de blockchain verenigbaar met de vereisten uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Wat zijn ‘smart contracts’ (slimme contracten) precies en hoe programmeer je contracten in de blockchain? Welke contractuele afspraken dienen te worden vastgelegd bij het gebruik van blockchain?

Lesgevers: Gerrit Vandendriessche (Altius) & Erik Valgaeren en Carolien Michielsen (Stibbe)

Prijsinfo

Module 4:
200 EUR*, deze module omvat 2 lesdata, m.n. 02/05/2024 van 09:00 tot 11:00 uur en 06/05/2024, van 14:00 tot 16:00 uur.

* Prijs incl. het studiemateriaal en tijdelijke toegang tot Toledo
* Vrij van BTW volgens art44, § 2, 4° WBTW (Onderwijs)

KMO-portefeuille
- KMO erkenningsnummer : DV.O109252
Inhoudelijk verantwoordelijke
Prof. Dr. Georges Gielen (FirW) & Prof. Dr. Jan De Bruyne (FRC)
Contactgegevens
Congresservice Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen
016/32.75.82
Sessie info (programma, locatie..)
Datum
2 mei 2024 (09:00 - 11:00)
Sessie
Technologie en Recht 2024 - Module 4: Blockchaintechnologie (2 lessen: 02/05/2024 en 06/05/2024)
Auditorium/lokaal
Aula Vesalius
Locatie
Leuven
Wegbeschrijving

Andreas Vesaliusstraat 11, 3000 Leuven

De sessies van deze activiteit zijn voorbij

5A – Impact van biotechnologie (les 12 - 16/05/2024 van 9:00 tot 11:00)

Dit college bespreekt de disruptieve impact op onze samenleving van huidige en verwachte evoluties in de biotechnologie en bespreekt ook de juridische vragen die ze oproepen. De klemtoon ligt eerst op de technologische mogelijkheden, als uitgangspunt voor de kritische reflectie over wat haalbaar is en wat wenselijk is. In het bijzonder worden het potentieel van biotechnologie en genetische manipulatie (o.a. CRISPR/CASS) van planten, dieren en mensen besproken met zijn impact op voeding en gezondheid. Vervolgens wordt het juridische kader voor biotechnologie toegelicht.

Lesgevers: Prof. Dr. Nadine Buys (KU Leuven - BioSystemen)

5B – Impact van nanotechnologie (les 13 - 23/05/2024 van 9:00 tot 11:00)

Dit college bespreekt de disruptieve impact van nanotechnologie en toekomstige ICT-ontwikkelingen op onze samenleving en de juridische vragen die ze oproepen. De klemtoon ligt eerst op de technologische mogelijkheden, als uitgangspunt voor de kritische reflectie over wat haalbaar is en wat wenselijk is. In het bijzonder worden de mogelijkheden van de nanotechnologie en de convergentie van nano/bio/neuro/ICT besproken; de mogelijkheden tot menselijke verbetering (human enhancement); enz. Vervolgens worden de juridische implicaties besproken.

Lesgevers: Prof. Dr. Georges Gielen (KU Leuven - ESAT) en Prof. Dr. Geert Van Calster (KU Leuven - Internationaal en Europees Recht)

Prijsinfo

Module 5:
200 EUR*, deze module omvat 2 lesdata, m.n. 16/05/2024 van 09:00 - 11:00 uur en 23/05/2024 van 09:00 tot 11:00 uur.
* Prijs incl. het studiemateriaal en tijdelijke toegang tot Toledo
* Vrij van BTW volgens art44, § 2, 4° WBTW (Onderwijs)

KMO-portefeuille
- KMO erkenningsnummer : DV.O109252
Inhoudelijk verantwoordelijke
Prof. Dr. Georges Gielen (FirW) & Prof. Dr. Jan De Bruyne (FRC)
Contactgegevens
Congresservice Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen
016/32.75.82
Sessie info (programma, locatie..)
Datum
16 mei 2024 (09:00 - 11:00)
Sessie
Technologie en Recht 2024 - Module 5: Disruptieve technologieĂ«n en ‘human enhancement’ (2 lessen: 16/05/2024 (09:00-11:00) en 23/05/2024 (09:00-11:00))
Auditorium/lokaal
Aula Vesalius
Locatie
Leuven
Wegbeschrijving

Andreas Vesaliusstraat 11, 3000 Leuven