You are here: Home / Hot News / items / Archived news / Prof. M.-C. Janssens over copyrightkwestie YouTube-clip Belgische rapper

Prof. M.-C. Janssens over copyrightkwestie YouTube-clip Belgische rapper

Prof. Marie-Christine Janssens

In Het Laatste Nieuws van 17 januari 2017 wordt professor Marie-Christine Janssens geïnterviewd over een YouTube-video van de Belgische rapper Yung Mavu (né Noah Mavuela), die preventief werd verwijderd in het licht van een mogelijke copyrightschending. 

Het nummer, waarin zowel tekstueel als muzikaal gerefereerd wordt naar de Harry Potter-filmreeks, werd door onbekenden gerapporteerd en offline gehaald. 

Professor Janssens kadert de plotse verdwijning van de clip: "YouTube wil vooral vermijden dat ze een effectieve copyrightklacht krijgen. Ze gaan daarom redelijk snel clips verwijderen alvorens de zaak duidelijk is."

"De wetgeving stelt namelijk dat een derde niet verantwoordelijk kan zijn voor de verspreiding als ze niet op de hoogte is, maar als er effectief een klacht is, is YouTube dus wel op de hoogte. Dat hele proces loopt daarbij ook automatisch. Omdat de song gebaseerd is op de zeer herkenbare tune van Harry Potter, zal YouTube ook onmiddellijk geredeneerd hebben dat er inderdaad een copyrightprobleem is. Een nummer zoals dat van Harry Potter staat geregistreerd in een grote database en als er herkenbare stukken gebruikt zijn, zal de computer denken dat er effectief een copyrightprobleem is."

NINA BERNAERTS